Övningar

Varför drabbas en del av utmattningssyndrom medan andra, som jobbar lika mycket eller mer, inte gör det? Alla blir stressade någon gång. Det finns ingen som går genom livet i ett konstant lugn. Kroppens reaktion på jobbstress är densamma som när vi utsätts för plötslig fara. Att gå omkring med ett sånt stresspåslag, en längre tid, förstår vem som helst är farligt.

Vår hjärna är inte skapad för att ständigt vara uppkopplad. Det är inte bara kroppen som behöver vila. Det behöver hjärnan också. Det besvärliga är att kropp och knopp inte alltid är i synk. Min hjärna kan vara full av upptåg när kroppen bara vill ligga på soffan. Andra gånger vill hjärnan ha tyst och lugnt, men då står kroppen och hoppar och vill hitta på något.

I det andra fallet är problemet lätt avklarat. Då tar jag en rask promenad på en lugn och rofylld plats. Andra kan behöva ett hårdare träningspass men min kropp är nöjd med lite lugnare typer av aktivitet.

Det första fallet är lite knivigare. Medan kroppen helst inte vill röra sig ur fläcken står hjärnan och hoppar upp och ner och skriker…Kom igen nu då! Det är just det tillståndet vi måste undvika. När det uppstår har vi pressat oss för hårt.

(Ni som har barn har varit med om det så kallade ”kvällsruset” När det fullständigt utmattade barnet rusar runt som galningar. Hjärnan är så full av intryck efter dagen så den kan omöjligt slappna av. Kroppen vill sova, men det vill INTE hjärnan!)

Ta en stund och tänk efter hur ditt ”kvällsrus” ser ut…

Jag har satt ihop ett träningsprogram. Det är svåra övningar och de flesta måste upprepas många gånger innan det får effekt. Det är ingen mening att göra alla övningar samtidigt för att sedan konstatera att de inte var till någon nytta. Du har säkert hört talas om 21-dagars regeln. Något måste upprepas i 21 dagar för att bli en vana. Att stressa igenom de här övningarna och tro att de ska vara till nytta är ingen mening. Låt det ta tid! Upprepa en övning i taget, varje dag.

Det här är inget som jag på något sätt har lärt mig. Men jag övar! Vissa är enklare, andra svårare.

Du måste planera in tid för återhämtning. Tid när kroppen får bestämma vad den vill göra. Det är väldigt få saker som du måste göra. Och om du låter kroppen bestämma så kommer det, förr eller senare, en dag då du faktiskt vill göra det som idag känns som ett måste.

Till hjälp med att lära sig förstå vad kroppen vill kan ni använda er av Stoltricket

Det här är den viktigaste övningen. Och kanske också den svåraste. Jag har inte lagt upp övningarna i någon speciell ordning. Ta den som känns överkomlig och börja med den. Just den här är inte den du ska börja med. Jag lägger den först för det här är det mål du ska arbeta emot. När du jobbat dig igenom de resterande övningarna så går det här lite lättare.

nöjd-800

När du går hem är arbetsdagen slut. Är du van att ta med dig jobb hem kommer det här är kännas väldigt konstigt till en början. Att ta med jobb hem, och sedan inte utföra dom, gör att det hela tiden naggar i ditt huvud att du borde. Och då slappnar inte hjärnan av som den måste.

Det finns alltid arbetsuppgifter som du inte hann med under arbetstid. Det är inte det du ska tänka på när du går hem. Utan allt som du har gjort. Det är alltid mer än du tror. Jobbar du alltid över är det svårt att hävda för arbetsgivaren att tiden inte räcker till. Det här är oerhört svårt att erkänna. Det är lätt att det känns som att du inte är kompetent nog för ditt jobb.

Har du ett yrke där du inte kan ta med arbete hem? Då är det lätt att tro att problemet löser sig automatiskt. Så är det inte. Är stressen för hög på arbetsplatsen, och du inte hinner med det du vill, tar du med dig känslan av otillräcklighet hem. Tänk istället. Jag gjorde så gott jag kunde med dom förutsättningarna.

telefon-800

Har du ingen jobbtelefon, skaffa en! Lämna, i största möjliga mån, inte ut ditt privata nummer. När du är ledig ska du vara ledig. Räkna inte med att alla kommer att förstå det här. Men snart vänjer dom sig att du nås på arbetstid och inte på fritid. Telefonen ska vara avstängd och ligga så att det inte är lätt att plocka fram den, bara för att kolla en sak…

Jobbtelefonen ska inte plockas fram förrän du är tillbaka på jobbet. Inget tjuvkollande av mejl till frukosten!

mail-800

Att svara på och skriva mejl är en arbetsuppgift som alltså ska göras på arbetsplatsen. Punkt slut! Tänk på att dom du mejlar har rätt till sin ledighet. Dom kanske inte har gjort den här övningen och har fortfarande koll på jobbmejlen på sin fritid. Då är det du som får ta ansvar för det.

Kommer du på en strålande idé, som du bara måste dela, så skriv ner den och skicka nästa dag. Då är det lättare att släppa tanken. Ett sämre alternativ är att skriva mejlet och tidsinställa. Risken är att du då kollar inkommande mejl när du ändå är där.

stressigt-800

Hur ofta säger du…det är bara den här veckan det är lite stressigt. Nästa vecka blir det mycket lugnare. Glöm det! Har du för mycket att göra den här veckan kommer du att ha det nästa vecka också. Visst finns det perioder där arbetsbelastningen är högre. Men då ska det vara just en period och inte ett normaltillstånd.

Har du det så här måste du se över dina arbetsuppgifter. Mitt problem var att jag aldrig tyckte att jag gjort nog. Det fanns alltid saker jag hade kunnat göra lite bättre. Jag överarbetade varje sak. Kom ihåg…Good is enough!

När stressnivån är för hög känns lättare att ta på sig allt själv istället för att delegera. Konflikter måste undvikas i största möjliga mån. Det här kan du läsa mer om under rubriken Konflikter undviks och behov avfärdas

stressa-800

Väldigt dumt men ack så svårt. Att stressa upp sig så att adrenalinet sprutar, när du till exempel, hamnar i bilkö gör inte att kön rör sig snabbare. Samma sak med långa köer på affären. Att hela tiden stå och irritera sig över att de andra köerna går snabbare är bara dumt. Förmodligen är det inte alls så. Det märker vi när vi byter kö och det inte alls går fortare fram till kassan. Andra exempel är när vi tappar bort saker eller glömmer. Gjort är gjort och går inte att ändra i efterhand.

Försök istället att se det som ett utmärkt övningstillfälle. Gör så gott du kan och beröm dig själv för att du klarade det så bra.

mediefasta-800

Det här är ett ord som jag hittat på själv. Jag är helt säker på att ni förstår vad jag menar. Dom flesta av oss håller koll på sociala medier under hela dagen. Att höra ett pling när någon interagerat med dig fungerar som belöning. Så klart kan vi inte låta bli att se vad det kan vara. Enligt undersökningar tittar vi på telefonen cirka 150 gånger per dag. Det säger sig självt att det blir för mycket information att ta in. Även om det är trevlig sådan. Kan det också vara en anledning till att du inte hinner med dina arbetsuppgifter?

Hur använder vi sociala medier? Oftast lägger vi upp bilder och statusar när vi gjort något bra. Förmodligen är det ett sökande efter bekräftelse. Att få många likes triggar till att lägga upp något ännu bättre nästa gång. Alltså svämmar våra flöden över av statusar som talar om hur duktiga folk har varit. Vår hjärna har svårt att ta in att de flesta gör en sån sak om dagen. Den lägger ihop allt vi ser och så tror vi att vi själva ska klara av att göra det på en och samma dag.

Den här övningen har jag svårast för. Instagram och FB är oftast det första jag kollar på morgonen och bland det sista jag gör på kvällen. Jag kommer också på mig med att se om det kommit något nytt intressant flera gånger när jag sitter och jobbar.

Jag fastar genom att stänga av ljudet på båda telefonerna när jag sitter och jobbar. Har jag jobbtelefonen bredvid tangentbordet så ser jag när det ringer. Eftersom användandet av sociala medier är en strategi för min marknadsföring så avsätter jag tid för det en stund varje dag. Det är okynnestittandet som jag undviker.

Det här är så långt jag kommit med den här övningen. Nästa steg är att hålla mig ifrån även på fritiden. Jag har en ful ovana att sitta och bläddra mellan Instagram, FB och Twitter under en stor del av dagen. När jag någon gång bestämt mig för att fasta under några timmar märker jag hur mycket annat jag hinner med. Jag har även utsatt mig för experimentet att inte titta en endaste gång under en hel dag. Det lyckades jag inte med. Plötsligt kom jag på mig själv med att sitta och läsa på Twitter.

signaler-800

Det här är en omöjlig övning om ingen talar om att de ser signaler. En bra vana är att ta en stund på varje arbetsplatsmöte och gå igenom vad vi ser hos varandra. Av egen erfarenhet så vet jag att det är lättare att slå bort när någon i familjen sätter upp en varnande finger. Därför övar jag på det. Eftersom jag är orolig för att hamna nere i djupet igen har jag tvingat mig att själv hålla koll och lyssna på mina egna signaler. Jag känner väl igen dom nu och vet hur jag ska handskas med dom. Det här är överkurs och tar tid att lära sig. Ibland ignorera jag och väntar tills kroppen tar i på skarpen. Då vet jag att det är allvar och skärper till mig.

ingenting-800

Det här är något som psykologen Agneta Sandström och flera tipsar om. Jag har haft svårt för att komma på vad ingenting är. Lägger jag mig på soffan så somnar jag och då göra jag något. Sover. Jag lider fortfarande av en grundtrötthet som gör att jag också somnar när jag sätter mig i en fåtölj. Det har också hänt att jag somnat sittande på en köksstol. Eller framför datorn om jag lutar huvudet i händerna en stund.

För mig är lösningen att sätta mig på en bänk en stund när jag är ute på promenad. Målet är att inte tänka på saker jag borde eller ska göra. För att klara av det försöker jag koncentrera mig på det jag ser eller hör. Ibland kan det ta en kvart innan jag hör att fåglarna kvittrar. Då vet jag att min stressnivå är för hög. Och att jag behöver den här stunden extra mycket.

Det kan tyckas att alla de här övningarna tar för mycket tid från arbetet. Men kom ihåg. Ingen är oumbärlig! Hur gärna vi än vill tro att vi är det.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>