Prickmetoden

När jag är ute och föreläser får jag ofta frågan…vad ska jag göra? Sen kommer historier som visar på tydliga tecken av en utmattning är på väg med stormsteg.

Jag blir alltid illa berörd. Ofta har jag önskat att jag hade en lösning att komma med. Och nu har jag det! Det är ingen quick fix. Och det kommer att kräva förändringar som inte alltid känns bekväma. Men om valet står mellan det och en total utmattning blir valet lätt.

För 10 år sen började dom första signalerna dyka upp för mig. Ett år senare låg jag på soffan och sov stora delar av dygnet. Min stresströskel är fortfarande obefintlig och jag måste hela tiden planera mina dagar och min tillvaro för att inte stress och ångest fullständigt ska ta över.

Jag kan inte ta all cred för den här metoden. Jag använder den för att hålla koll på min energi så att uttaget inte blir för stort. Men det smarta med den fattade jag inte förrän min dotter hjälpte en kamrat på väg in i utmattning genom att strukturera upp hennes energiuttag. Nu låter det flummigt så vi går rakt på. 

I början när jag blev sjuk tänkte jag mig en korg. Det fanns EN boll med energi om dagen. Att komma från att vara högpresterande med tusen järn i elden till att kunna göra en sak om dagen är svårt att ta till sig. Så för att kunna vila i det så visualiserade jag den här korgen och bollen.

I början var allt en boll. Duscha. Laga mat. Enklare städning. Promenera. Tvätta håret var snudd på två bollar. Hade jag en tid att passa gick det åt en boll den dagen och bollarna dom följande två dagarna. Ni fattar principen.

Efterhand klarade jag av att ha fler bollar i korgen och efter ytterligare tid så kunde jag göra saker som inte behövde räknas som en boll. 

För att hålla koll på mig själv så använder jag fortfarande metoden. Men nu med hjälp av prickar i en kalender.

Nu ska vi omvandla den här modellen till ett hjälpmedel och en broms. Vi vill inte att Du drabbas av en utmattning. Så dags för en förändring. Har det gått så långt så att du slutat sova, drabbas av ångest, gråter mycket och alltid är trött, så är det sjukskrivning som gäller. Punkt slut. En vecka med så lite input som möjligt. Inte ens det som känns roligt. Det finns inget som heter positiv stress. Stress är stress.

Receptet under den här veckan är tyst och vila. Bara. Förhoppningsvis är familjen borta på sitt under dagen så du får egentid. Annars får du styra upp det på nåt sätt. Kalla till ett familjeråd och meddela att nu är det det här som gäller om ni inte vill ha mig helt oförmögen till det mesta under några år framöver.

Och…nu sitter du och tänker. Jamen det där känns ju mysigt. Ligga och kolla på serier på Netflix. Hänga på sociala medier. Interagera med kompisar digitalt. Men se där tar du fel. Nu ska hjärnan vila. Det kommer att bli ett hårt jobb. Men om kroppen ska ha den minsta lilla chans att återhämta sig så måste vi vara hårda.

Alltså. Ingen skärmtid. Alls. Det fanns en tid, hör och häpna, Då FB och Instagram inte fanns. En vecka utanför den världen är helt görligt. Om abstinensen över att inte få hänga på sociala medier blir för stor…och tro mig, den kommer att bli svårare än vad ni tror, så ge er själva en begränsad tid om dagen till det. Och nu pratar vi inte 5 timmar utan max 30 minuter två gånger om dagen. Sätt telefonen på ljudlöst. Ring upp när du känner dig redo. Jobbet ska så klart underrättas om att du inte är kontaktbar under den här veckan. Ingen är oersättlig. Det kan tyckas läskigt. Men så är det. 

Vad i hela friden ska du göra den här veckan då? Framförallt sova. Möjligen läsa en bok. Men framförallt sitta ute och lyssna. Om du medvetet kan uppfatta ljud runt omkring dig är hjärnan någorlunda lugn. Det här heter säker mindfulness. Men sätter vi namn på det så är det en aktivitet som kan kännas stressande. Så sköra är vi alltså. Det är också tillåtet att sitta i en stol och bara tomglo ut genom fönstret eller på sina egna fötter. 

Om familjen invaderar hemmet framåt eftermiddagen så tar vi det med ro. Men skärmförbudet gäller fortfarande. Nästa dag kommer en ny dag för återhämtning.

Efter den här veckan är det dags för prickmetoden. Förhoppningsvis har det inte gått så långt för dig utan du kan hoppa över sjukskrivningen och gå direkt på prickarna. 

Du jobbar alltså, eller är föräldraledig. Första veckan finns tyvärr inga lediga prickar för dig. Du jobbar…punkt slut. Ingen träning. Inga hushållssysslor förutom väldigt enkla. Träna på att göra ingenting. Det svåraste som finns. Sätt dig själv på en socialamedierfasta. Telefonen ska vara på ljudlöst och ligga på betryggande avstånd från handen. Du ska se till att sova 7-8 timmar varje natt.

Sen gäller det att plocka tillbaka prickar i lugn takt. Förmodligen är två mer än nog i början. Ta till ett familjeråd för att planera middagar, storhandling och om det är några helt nödvändiga aktiviteter som måste göras. Vill du träna? Då kan du inte planera in en storhandling den dagen. Eller ta hand om räkningar. Eller vad det nu kan vara för aktivitet förutom jobbet.

Planera ALLT noga. Ska du passa en tid så se till att ha GOD tid på dig. Inget rusande i sista sekunden. Det gäller också på arbetstid. 

Det här är en extra utmaning för den som jobbar inom offentlig sektor. Men det måste gå på nåt sätt. Vi har inte råd att förlora fler som jobbar inom den sektorn. Vi har redan förlorat cirka en miljon människor i arbetsför ålder till psykisk ohälsa. Vi har inte råd med det!

Sjukskrivningarna i Sverige kostar oss 62 miljarder om år. 45% av det är sjukskrivningar för psykisk ohälsa.

Det är mycket fokus på klimatförändringarna. Väldigt mycket mindre på att det i Europa varje minut är någon som drabbas av psykisk ohälsa av mer eller mindre svår grad. Och nej…det kommer inte att ske några stora förändringar i samhället som gör att den här siffran kommer att vända. En anledning kan vara att det fortfarande är skamligt att känna sig besegrad av stress. 

Ansvaret för att vi ska hålla oss friska ligger alltså på oss själva. Det kan tyckas som en oöverstiglig uppgift. Men kom ihåg att det är lov att säga NEJ!! Man behöver inte göra allt som man borde.